tvabonnemang.nu

Fiber TV

Fiber tv – eller TV via fiber – är tv som du tar emot via en internetuppkoppling på fibernätverket, vilket också kan förklaras som tv via bredband. Fiberuppkopplingar är de snabbaste internetanslutningarna som finns på marknaden idag vilket innebär att fiber tv även är en av de mest pålitliga lösningarna för tv idag.

Har du frågor och funderingar om tv via fiber har du kommit helt rätt. I följande artikel går nämligen in på detaljer kring allt som har med tv fiber att göra.

Bäst leverantör av TV via fiber

bäst tvabonnemang via fiber

Telenor

Utöver TV-tjänster har Telenor ett av marknadens absolut bästa fibernätverk. De har också enorm räckvidd och är tillgängliga för de allra flesta. Därför är det inget tvivel om att Telenor är bäst för Fiber-TV!

Från 149 SEK /mån i 12 mån

Bästa fiber TV-paketen

TELENOR MELLAN

399 kronor i månaden (just nu 249 kr/mån första 12 mån).

Telenor Mellan paket är ett maxat paket med ett 50-tal kanaler som du får tillgång till dygnet runt, dels via TV:n men också via streaming- och playtjänster. Du har 12 månader bindningstid. 

ALLENTE STANDARD

499 kronor i månaden (just nu 0 kr den första månaden)

Allentes standard-paket bjuder på en perfekt mix av all underhållning man kan tänka sig – sportsändningar, barnkanaler, underhållningskanaler och mycket mer. Flera streamingtjänster ingår och man kan använda Allente-appen för att se på TV i hela EU.

Kombinera med Allentes fiberbredband för ett fördelaktigt paketpris. 

TELE2 PREMIUM

799 kronor i månaden (just nu 499 kr de första 12 månaderna)

Tele2 TV Premium är ett maxat tv-paket med över 70 olika tv-kanaler plus streamingtjänsterna Tele2 Play+ och Viaplay Total . Det är med andra ord ett maxat TV-paket tillgängligt på ett enastående fibernätverk.

OWNIT TV STOR

499 kronor i månaden

Ett maxat paket från Ownit med totalt 53 kanaler som kompletteras av 8 play-kanaler. Man får dessutom streamingtjänsten Viaplay Medium med tillgång till mycket av Viaplays sportsändningar. 

Öppen fiber

Öppen fiber är precis vad det låter som – ett öppet fibernätverk där du som kund väljer vilken leverantör du vill ha. Motsatsen är fast fiber där du bara kan koppla upp dig till en leverantör.

Öppen fiber drivs av Telia, det är alltså de som ansvarar för själva anslutningen och att fiber läggs till din bostad. Därefter kan du själv välja vilken leverantör du vill ha till ditt fiber och därmed också din fiber-tv.

Idag är bland annat Tele2, Ownit och Allente uppkopplade till öppen fiber.

Jämföra fiber TV

Vill du själv jämföra olika fiber tv-abonnemang är det ett par saker du måste tänka på. Processen för att i detalj granska en tv-operatör är omfattande men om du bara är intresserad i att jämföra fiber-tv bör du fokusera på följande fem faktorer.

1. Har du fiber i din bostad?

Det mest grundläggande kravet för att man ska kunna titta på tv via fiber är att du har fiber i din bostad. Fibernätverket i Sverige är idag utbrett och finns tillgängligt i alla stora städer och även de flesta mindre samhällen. Däremot är nätverket inte rikstäckande så det är inte alla bostäder som har fiber.

Ditt utbud kan även begränsas av tv-operatörerna själva. Bor du till exempel i en bostadsrätt är sannolikheten stor att bostadsrättsföreningen har ett avtal med en specifik tv-operatör som tillhandahåller fiber till alla lägenheter. Om så är fallet kan du inte välja tv via fiber från en annan operatör än den tillgängliga.

*För att kontrollera om du kan få fiber-tv och i så fall via vilken internetleverantör kan du besöka leverantören i fråga och knappa in din adress i deras sökfunktion. Du kommer då presenteras med dina valmöjligheter.

2. Vad ingår i paketet?

Naturligtvis måste du också överväga hur ditt behov ser ut, vilka tjänster du är intresserad i och vilka tv-paket som erbjuds via internet där du bor. Det finns en del tv-paket som är mycket grundläggande med de vanligaste tv-kanalerna och play-varianter av dem, men det finns också heltäckande fiber-tvpaket med alla tillgängliga kanaler och en uppsjö streaminglösningar.

För mer information om hur olika tv-paket ser ut och vad som inkluderas i dem, hänvisar vi dig till våra detaljerade tv-abonnemangsrecensioner samt guider om tv-kanaler och paket.

3. Hur dyrt är tv-abonnemanget?

Priset är också en viktig faktor att granska när man ska hitta rätt fiber-tv. Idag betalar man alltid för tv på abonnemang där en fast kostnad dras från ditt konto en gång i månaden. Priserna för dessa paket är snarlika men innehållet och antalet kanaler man får tillgång till varierar mycket.

Se därför till att granska alla kostnader och priser kopplade till paketet. På så sätt kan du undvika onödiga överraskningar och bli besviken över eventuellt dolda kostnader efter du bundit upp dig på ett abonnemang.

4. Vilka enheter vill du använda?

Du måste också överväga vilka enheter du tänker titta på fiber-tv på. Är du bara intresserad i traditionella tv-kanaler på tv:n är fiber-tv förmodligen överflödigt. Har du istället behov av att titta på tv via mobila enheter och din dator behöver du hitta ett fiber-tvpaket som är kompatibelt med de enheterna.

Alla de stora tv-operatörerna på den svenska marknaden stödjer tv, streaming och playkanaler på en rad populära enheter.

5. Hur många tv-apparater har du?

Slutligen måste du bestämma hur många tv-apparater du vill koppla till fiber-tv. Det kostar nämligen alltid extra att lägga till fler apparater i samma abonnemang, något som brukar kallas för tvillingabonnemang eller extra abonnemang.

Det är idag stor skillnad på vad det kostar att ansluta fler tv-apparater till samma abonnemang så se till att granska dina alternativt noggrant.

Hur får man TV via fiber?

Du får tv via fiber genom att koppla upp din digitalbox till fibernätverket. En del digitalboxar kan kopplas till fiber via en nätverkskabel medan andra stödjer anslutning via WiFi (så länge du har en router).

En av fördelarna med att få tv via fiber är att företagen som erbjuder denna tjänst allt som oftast också erbjuder både internet och telefon. Du kan med andra ord samla tv, telefoni och internet hos samma operatör under ett och samma abonnemang.

Denna praktiska lösning kallas ofta för “triple play” och är ett utmärkt sätt att få tv via fiber från landets största leverantörer.

TV via bredband

Det finns många fördelar med att ha sitt tv-abonnemang via internet. Framför allt är hastigheten makalös jämfört med alternativen, däribland kabel-tv. Dessutom ger internetuppkopplingen dig som konsument möjlighet att skräddarsy din underhållning, då du bland annat kan välja dina egna kanaler, streama online och använda playtjänster.Med fiber-tv och rätt sorts digitalbox kan du även spola i program, pausa filmer och titta på tv-program när det passar dig bäst.

Man kan även njuta av tv via bredband på ett par olika sätt.

Smart TV -

De allra flesta tittar idag på fiber-rv på en smart TV, Apple TV eller någon annan digital mediaspelare då det ger dig flest möjligheter att använda alla de tjänster som ingår i ditt tv-abonnemang. Det går även att koppla en Chromecast till tv:n och på så sätt konvertera den till en TV med vissa “smartfunktioner”.

Dator -

Ditt tv-abonnemang ger dig tillgång till en rad streamingtjänster och playkanaler. Dessa tjänster är tillgängliga på alla enheter med internet, vilket innebär att du kan titta på tv via bredband på din dator. Däremot får du inte tillgång till kanalerna och tv-programmen i traditionellt format.

Mobil -

I likhet med datorn kan du använda din streamingtjänster och playkanaler i mobilen. I dag kan du ladda ner streamingplattformar, digital mjukvara, med mera till både Android (Google Play) och iOS (the App Store).

FIBER-TV VS. KABEL-TV

Kabel-tv är en föregångare till fiber-tv som sänds via ett fast nät där all data skickas via kablar, därav namnet. Under många år har Com Hem (numera Tele2) dominerat kabel-tvnätverket och ansvarat över cirka 75 % av Sveriges nät.

Till skillnad från fiber-rc har kabel-tv stöd för både analog och digital tv, även om analog tv sakta med säkert börjat fasas ut.

Som experter på allt som berör tv i Sverige kan vi med säkerhet säga att det inte finns några direkta fördelar med kabel-TV jämfört med fiber-TV. Det enda undantaget är om du bor i en bostad där kabel-TV finns tillgängligt med inte fiber, däremot kan man då istället välja TV via parabol som ett alternativ.

TV VIA INTERNET VS. PARABOL-TV

Parabol-TV har länge varit ett av de vanligaste sätten att ta emot TV-sändningar. Fram tills fibernätverket uppdaterades och nådde de hastigheter som man idag stödjer var TV via parabol på många sätt bättre än fiber-TV. Framför allt erbjöd parabol-TV bättre bildkvalitet än både fiber och kabel-TV och så förblir det än idag på platser där fibernätverket inte är så utbrett.

Läs mer om detta i vår dedikerade guide till parabol tv.

Vanliga frågor och svar om Fiber-TV

För att titta på TV via fiber behöver man:

  • Bo i en bostad som är ansluten till ett fibernät
  • Skaffa en fiber-TV-prenumeration som kan levereras genom ditt fibernät (alla operatörer kan inte leverera i alla nät).
  • HDMI-kabel och nätverkskabel
  • Kompatibel TV-box (ingår ofta när du beställer fiber-TV)

Idag erbjuder de allra flesta operatörerna på den svenska marknaden TV via fiber. Några exempel är: Allente, Telenor, Tele2 och Ownit

För att kunna beställa TV via fiber behöver man bo i en bostad som är ansluten till fibernätet. På respektive operatörs hemsida kan du söka på din adress för att se om du kan beställa deras tjänster. 

I många fall måste man ha fiber-bredband från samma operatör som man beställer fiber-TV ifrån. Det gäller till exempel Ownit och Tele2. Om man beställer TV och bredband från samma operatör kan man ofta få rabatt eller ett komboerbjudande som kan vara lönsamt.

Alla operatörer kräver dock inte att man är bredbandskund för att kunna beställa TV. Allente är ett exempel. 

Ja, man behöver någon form av box eller modul för att kunna titta på fiber TV. Boxen kopplas via en nätverkskabel till nätverksuttaget i väggen och via en HDMI-kabel till din TV. En modul kopplas direkt in i TV:n på baksidan.

Det finns även trådlösa alternativ där TV-boxen ansluts till fibernätet via en WiFi-router. Båda alternativ kräver dock en TV-box.