tvabonnemang.nu

Parabol TV

Parabol tv är en sorts tv-sändningar som sakta men säkert börjar fasas ut men som fortfarande används på vissa platser i Sverige. Tv via parabol är också betydligt vanligare på många platser utomlands. Sändningarna kallas även för satellit tv då sändningarna skickas via en satellit till en parabol monterad vid mottagarens bostad.

Under många år var parabol tv populärt på den svenska marknaden, men sedan intåget av fiber tv har tekniken börjat tappat marknadsandelar. Tidigare var det bara Viasat och Canal Digital som sände tv via satellit i Sverige. Efter att företagen nu har slagits ihop till Allente så finns det bara en leverantör av parabol tv kvar på marknaden.

Sveriges enda leverantör av parabol tv

Allente logga

Allente

Allente är idag den enda leverantören av parabol tv i Sverige, detta efter att Viasat och Canal Digital slogs ihop.Du har flera prisvärda underhållningspaket att välja mellan.

Från 349 kronor i månaden

Bästa abonnemangen för parabol tv

ALLENTE PREMIUM – FRITT 2 månader prova-på

Just nu 2 månad gratis därefter från 849 kr/mån

Premium är Allentes största paket för parabol-TV. I paketet ingår ett 70-tal kanaler och streamingtjänster från bland annat Max, Viaplay, BBC Nordic+ och Nordisk Film+.

Prova tv-paket Premium 2 månader helt gratis, därefter kostar det 849 kr/mån. Premier League från Viaplay ingår. Box och installation bjuder Allente på!

ALLENTE STANDARD – MEST PRISVÄRT

Just nu 2 månad gratis därefter 529 kr/mån

För dig som söker ett brett tv-paket med stor variation inom film, serier, dokumentärer, sport och internationella nyheter rekommenderar vi Allentes populäraste parabol-paket: Allente Standard. Paketet har över 60 kanaler med tillhörande playtjänster samt Viaplay Film & Serier, SkyShowtime, BBC Nordic+ och Nordisk Film+.

ALLENTE BASIC – ENKELT PAKET

Just nu 1 månad gratis därefter 349 kronor i månaden

Ett enkelt underhållningspaket som passar den som inte tittar på så mycket tv. Paketet ger dig alla de vanligaste kanalerna såsom SVT, TV4, TV3, TV6 och tillhörande playtjänster. Ett lagom tv-paket för den som är van vid grundutbudet och inte behöver mer än så.

Hur fungerar tv via parabol?

Parabol tv är en trådlös teknik man använder för att skicka tv-sändningar långa avstånd. Sändningarna går via en satellit som skickar den ner till en mottagares parabol via en digital box. Denna teknik möjliggör sändningar över mycket långa avstånd och ofta sändningar som är betydligt stabilare än de gamla marksändningarna. 

För att ta emot parabol tv behöver du alltså installera en parabol utanpå din bostad.

Fram till 2020 erbjöd både Canal Digital och Viasat parabol tv till svenska kunder. Detta gjorde man via varsin satellit. Efter att företagen gått samman under namnet Allente så började man samla kunderna på en och samma satellit; den som tidigare tillhörde Canal Digital.

Satellit tv eller parabol tv?

Satellit tv och parabol tv är två olika namn på samma sak. Det kallas satellit tv eftersom sändningarna går via satelliter och det kalas parabol tv för att tv-sändningarna tas emot av paraboler.

Kanaler via parabol

En av fördelarna med parabol tv när det först lanserades var att det var enkelt att få tag på stabila sändningar av ett enormt antal tv-kanaler. Dessutom ger det konsumenten möjlighet att ta emot sändningar av tusentals utländska tv kanaler som inte ingår i marknätet.

Därmed finns det inga begränsningar på vilka kanaler du kan se på med parabol. Däremot är det endast Allente som är erbjuder parabol tv från Sverige idag, därmed begränsas du till deras kanalutbud.

För att ta emot utländska kanaler via parabol måste du teckna ett avtal med de som ansvarar över sändningarna.

Parabol tv vs. fiber tv

Ska vi vara helt ärliga är det svårt för parabol tv att jämföra sig med fiber tv. De två spelar i olika ligor. Fiber tv är överlägset bättre när det gäller tillgänglighet och smidighet. Idag är de första hushåll i Sverige anslutna till fibernätet – och då är det mycket enklare att beställa TV via fiber istället för att installera en parabol för satellit tv. 

Man bör dock lyfta att kvalitet på både ljud och bild är utmärkt med parabol tv, men det är den även med fiber tv. 

Med det sagt finns det situationer där parabol tv kan vara överlägset, framför allt om man bor på en plats där fiber tv inte är tillgängligt. På vissa platser i Sverige är det fortfarande ganska vanligt med parabol tv. Som vi sa tidigare kan satellit tv också ge en tillgång till utländska tv-sändningar.

Men om du har tillgång till både parabol tv och fiber tv så bör valet vara enkelt. Om inte bara för att du kan välja mellan flera olika tv-leverantörer.

Kan man få parabol tv gratis?

Vill du titta på SVT, som är statens fria kanaler, kan du göra det via parabol om du har rätt programkort. Då ingår samtliga av SVTs kanaler fast något begränsat med lokala sändningar.

Vidare kan man med en parabol ta in hundratals fria kanaler från olika delar av världen.

Vanliga frågor och svar om parabol-TV

Parabol-TV och fiber-TV är båda väldigt bra alternativ för att få in TV-kanaler i sin TV. Parabol ger generellt den absolut bästa kvaliteten på ljud och bild, men fiber är ofta ett lite smidigare alternativ – i alla fall om man har fiber-bredband hemma redan. Läs mer om fiber-TV här

I Sverige finns det endast en  operatör som erbjuder parabol-TV – Allente. Allente erbjuder flera olika kanalpaket för parabol-TV, från Basic med basutbudet till Premium med Allentes kompletta utbud. Läs mer om Allente här

Canal Digital och Viasat var två stora aktörer  inom parabol-TV i Sverige. Idag är de två operatörerna ihopslagna till en – Allente. Allente erbjuder, som enda operatör, parabol-TV till svenska kunder. De har ett stort utbud av paket och flera olika parabol-alternativ. Läs mer om Allente och deras kanalpaket för parabol

Med parabol-TV kan man ta emot över 70 kanaler via Allentes kanalpaket Premium. Alletne är idag den enda operatören som erbjuder TV via parabol på den svenska marknaden. Här hittar du alla kanalpaket från Allente