tvabonnemang.nu

Så får du in TV-kanaler (signalmottagning)

Det finns en rad olika sätt att få TV-kanaler till sin TV-apparat. Vissa av alternativen kräver ett abonnemang, till exempel fiber-TV, parabol eller stream, medan andra har gratisalternativ, till exempel TV via marknätet.

Vi går igenom hur du får TV-kanaler så att du kan hitta tekniken och lösningen som passar dig bäst.

Vi tittar närmare på följande TV-tekniker:

TV genom fibernätet

Fiber-TV, eller bredbands-TV som det ibland kan kallas, är en form av TV-signal som använder fibernätet. Fibernätet används även för bredbandsuppkopplingar – därför erbjuder många bredbandsoperatörer även denna form av tv-tjänster.

Fibernätet är blixtsnabbt och pålitligt – detta innebär att både fiberbredband och TV har stabila uppkopplingar av hög kvalitet. Idag är detta en av de vanligaste formerna av TV-mottagning och i stort sett alla TV-operatörer erbjuder abonnemang i fibernätet. 

Hur får man TV genom fibernätet?

Det första man måste ta reda på är om ens bostad är ansluten till fibernätet. I större städer är de flesta hus och lägenheter anslutna till fiber, men på landsbygden kan det se lite olika ut. I Sverige är fibernätet inte rikstäckande, men det är väl utbyggt. 

Vilken operatör man kan vända sig till för TV via fiber kan även skilja sig åt beroende på var och hur man bor. Vissa bostadsrättsföreningar har ett avtal med en viss operatör som levererar fiber till alla hus eller lägenheter i föreningen. Då kan man vanligtvis endast välja fiber-TV från den specifika operatören. 

För att ta reda på huruvida man kan beställa fiber-TV eller inte är det enklaste sättet att besöka hemsidan till den operatör man är intresserad av och skriva in sin adress i deras sökfält. Om du kan beställa fiber-TV från operatören kommer alternativ att dyka upp – annars kommer du att bli rekommenderad andra mottagningsalternativ. 

Hur får man TV-kanaler med fiber-TV?

För att få in kanaler via fibernätet kopplar du in en digitalbox, antingen en separat eller en som är inbyggd i din TV, mot fibernätet. Detta gör du vanligtvis med en nätverkskabel eller trådlöst via WiFi. För att koppla in din TV via WiFi behöver du en router. 

Mer information om TV via fibernätet

Operatörer

Fördelar och nackdelar med TV via fiber

FÖRDELAR

NACKDELAR

Parabol-TV

Parabol-TV, eller satellit-TV som det även kan kallas, är en form av sändningsteknik som går via en TV-satellit till en parabolantenn. Parabolantennen är ofta placerad på mottagens tak. Parabol-TV hade sin storhetstid under 90- och 00-talet, men har förlorat i popularitet sen dess. Det finns helt enkelt smidigare lösningar idag. 

Det finns dock två stora fördelar med parabol-TV: bild- och ljudkvaliteten är fenomenal och tillgången på kanaler är otroligt stor.

Hur får man parabol-TV?

Parabol-TV är en trådlös teknik som är mycket stabil och ger toppkvalitet på TV-sändningarna. En TV-satellit skickar sändningen till en parabolantenn som i sin tur är kopplad till en digitalbox. Digitalboxen kopplas till TV:n och sändningen kan visas. 

För att kunna ta emot dessa satellitsändningar måste man alltså ha en parabolantenn på sin bostad. Parabolen placeras ofta högt, till exempel på bostadens tak. Idag finns den klassiska parabolen, den stora runda plattan, och mer moderna och stilrena alternativ, till exempel en plattantenn. En plattantenn är ett bra val om man vill placera sin parabolantenn på balkongen utan att den syns för mycket. 

Till skillnad från till exempel TV via fibernätet så kan de allra flesta hushåll i Sverige skaffa parabol-TV. Det enda man behöver är ett parabol-abonnemang och rätt utrustning.

Utrustning för parabol-TV:

  • AbonnemangAllente är den enda operatören som har satellitsänd TV på den svenska marknaden.
  • TV-box, digitalbox eller TV-modul – Enhet som är ansluten till din TV och tar emot sändningarna från parabolen.
  • Parabol – Parabolen sitter på din bostads tak och tar emot satellitsändningarna. 

Operatörer

Fördelar och nackdelar med parabol-TV

FÖRDELAR

NACKDELAR

Marknätet

TV-signaler via marknätet, eller TV via antenn, är den enklaste formen av TV-mottagning. Via denna tv-signalsmottagning är det möjligt att se de fria TV-kanalerna – kanaler som man kan se även utan ett kanalpaket eller ett abonnemang.  

Alla hushåll i Sverige har möjlighet att koppla upp sig mot det marksända TV-nätet. Utrustningen man behöver för att se sändningarna är en antenn och en digitalbox.

Marknätets gratis kanaler

SVTs kanaler, som utgör större delen av de fria kanalerna, finansieras via Radio- och TV-avgiften som betalas via skatten. TV4 finansieras via reklamintäkter. 

  • SVT – SVT1, SVT2, SVT24, SVT Barnkanalen och Kunskapskanalen
  • TV4

Lokalt kan det även finnas fler kanaler som sänds gratis via antenn eller marknätet.

Mer information om gratis TV-kanaler.

Operatörer

Fördelar och nackdelar med parabol-TV

FÖRDELAR

NACKDELAR

Streaming

Streaming, eller TV online, är TV-sändningar som man strömmar via internet. Streamad TV kan till exempel vara streamingtjänster utan linjära sändningar som Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video, eller tjänster med ett bredare bibliotek av både linjära tv-sändningar och TV-serier, långfilmer och program. Tjänster i den här kategorien är till exempel TV4 Play, Viaplay och Max.

Hur får man strömmad TV?

Om man vill titta på strömmad TV finns det ett par olika tillvägagångssätt. Det första man behöver, hur man än väljer att titta, är en streamingtjänst som har den typ av sändningar man är ute efter. Man kan välja på abonnemangstjänster och gratisalternativ. 

Låt oss titta närmare på ett gratisalternativ, SVT Play, för att reda ut hur man kan titta på strömmad TV. 

Med SVT Play kan man se TV-program, serier och långfilmer när man vill och streama SVTs linjära kanaler direkt. Man behöver ingen inloggning utan man kan besöka SVT Play direkt och börja titta på materialet de har i sitt stora bibliotek. För att titta på materialet kan man besöka SVT Plays hemsida, www.svtplay.se, med sin webbläsare på sin dator, telefon eller mobiltelefon eller ladda ner SVT Plays app. Appen kan man ladda ner till sin mobiltelefon, surfplatta eller kompatibla mediaspelare.

Mediaspelare som kan visa streamad TV är bland annat Android TV, Apple TV, många spelkonsoler med internetuppkoppling och många smarta TV-apparater. 

Om man inte äger en kompatibel mediaspelare, men vill ha möjlighet att titta på strömmad TV på sin TV-apparat istället för sin dator eller mobila enhet så kan man ”casta” sändningen till sin TV-apparat. Man kan casta från till exempel sin smartphone med en Chromecast från Google eller Airplay:a via en Apple TV. Chomecasten eller Apple TV:n måste vara kopplad till din TV för att det ska vara möjligt att casta.

Mer information om online-tv.

Operatörer

Streamingtjänster

Fördelar och nackdelar med strömmad TV

FÖRDELAR

NACKDELAR

Vanliga frågor och svar om signalmottagning

Allente är den enda TV-leverantören som erbjuder TV via parabol idag. Här kan du läsa mer om parabol-TV och Allentes erbjudanden

I stort sett alla operatörer erbjuder idag TV via fiber. Fiber-TV är en pålitlig teknik som ger bra bild- och ljudkvalitet. Läs mer om TV via fiber här. 

Hos de allra flesta operatörer kan man komplettera sitt kanalpaket med streamingtjänster. Vilket utbud av tjänster som finns varierar från operatör till operatör. Här hittar du en komplett guide till alla streamingtjänster och vilka som erbjuds av vilken operatör.