tvabonnemang.nu

Gratis TV-kanaler

Gratis TV? Det låter kanske som en dröm men det finns faktiskt ett gäng TV-kanaler som är gratis. Eftersom de är gratis erbjuds de av alla tv-leverantörer, däremot måste man ha viss utrustning för att få tillgång till kanalerna.Allt detta och mycket mer går vi igenom på följande sida. Vi berättar bland annat mer om de olika kanalerna som ingår i våra fria kanaler samt vad man behöver för att få tillgång till dem. Dessutom tar vi en titt på gratis TV via internet och de olika alternativ vi har att välja mellan.

Bästa TV-leverantören just nu

Allente logga

Allente

Allente skapades när Viasat och Canal Digital slogs ihop. Idag representerar de en av de största aktörerna inom TV i hela Sverige, och de har flera riktigt prisvärda TV-paket fullpackade med underhållning i världsklass.

Från 319 SEK kronor i månaden

Bästa TV-paketen just nu (för betalda och gratis TV-kanaler)

ALLENTE STANDARD

499 kronor i månaden

Ett utmärkt underhållningspaket med det absolut bästa inom film, serier, sport och nyheter både via ett 60-tal kanaler och flera bra play- och streamingtjänster. Givetvis ingår även de fria TV-kanalerna i alla Allentes TV-paket.

TELENOR MELLAN

Just nu 249 kronor i månaden (de första 12 månaderna, sen 399 kronor i månaden)

Telenor Mellan-paket är ett maxat paket med ett 50-tal kanaler, däribland alla gratis TV-kanaler, som du får tillgång till dygnet runt, dels via TV:n men också via streaming- och playtjänster. Utöver kanalerna ingår även Viaplay Film & Serier som streamingtjänst. 

TELE2 PREMIUM

Just ni 499 kronor i månaden (de första 12 månaderna, sen 799 kronor i månaden)

Tele2 TV Premium är ett maxat tv-paket med över 70 olika tv-kanaler plus streamingtjänsterna Tele2 Play+ och Viaplay Total . Det är med andra ord ett maxat TV-paket tillgängligt på ett enastående fibernätverk. Det bör inte komma som en överraskning att du även får tillgång till alla gratis TV-kanaler med ett Tele2 Premium paket.

Vilka TV-kanaler är gratis?

Så låt oss nu ta en titt på de fria TV-kanalerna i dagens utbud. Som du kanske redan har gissat är de statligt finansierade tv-kanalerna de som är gratis. Det innebär att följande kanaler är gratis:

  • SVT1
  • SVT2
  • SVT24
  • TV4 – till viss del reklamfinansierat
  • Kunskapskanalen (SVT)
  • SVT Barn

Som du ser är det egentligen bara SVT:s utbud plus TV4 (som till viss del finansieras via reklam) som ingår i de fria kanalerna. På många platser i landet finns det även lokala TV-kanaler som är gratis.

OBS! Egentligen är det lite missvisande att kalla dessa kanaler för gratis då en del av ens skatt dras för att täcka just gratis TV och radio. Förr betalade man något som kallades TV-avgift, men den har nu slopats för ett skattebaserat system. Vi berättar mer om detta längre ner på sajten.

Digital TV-mottagare för fria kanaler

Hur går man tillväga för att se de fria TV-kanalerna? Det är förvånansvärt enkelt faktiskt. Allt man behöver är en digital TV-mottagare och en antenn för att titta på gratis TV-kanaler. Din digitala mottagare kan du få från en av Sveriges alla tv-leverantörer och antennen ansvarar inte du över att installera (om du inte bor i hus utan antenn).

Har du TV via fiber så måste du betala till din fiber-leverantör för att se kanalerna som i vanliga fall är gratis. Därmed blir de inte längre kostnadsfria via fiber, däremot blir bildkvaliteten ljusår bättre.

Gratis TV på internet

Man kan även titta på gratis TV via internet. Det är då framför allt via Playtjänster som man får tillgång till kostnadsfri TV, och det pratar vi mer om i stycket nedanför.

Gratis TV-app

Ja, som sagt kan man även titta på gratis TV via internet. Detta gör man i så fall antingen genom att besöka en av följande aktörers hemsida eller genom att ladda ner deras app. Alla streaming- och playtjänster har idag appar som är kompatibla med de vanligaste enheter, däribland Apple TV, Smart TV, Samsung TV, surfplattor, mobiltelefoner och datorer.

Idag finns det framför allt tre appar för gratis TV på den svenska marknaden.

SVT Play

SVT:s egen playtjänst heter SVT Play och är både en av de största playtjänsterna i Sverige och en av de första att få ordentligt fäste. Anledningen till att det gått så bra för SVT Play under så många år är med stor sannolikhet eftersom all underhållning är gratis och reklamfri.

Eftersom SVT:s kanaler är gratis är det inte konstigt att deras Playtjänst också är det. På SVT Play kan du se allt det som visas på SVT:s kanaler, precis när du vill. Du får full kontroll över när du vill titta på serier och filmer och behöver inte låsa dig till ordinarie sändningstider.

SVT har även SVT Arkiv där man samlat avsnitt från klassiska TV-serier som man visat under åren.

Vi anser att SVT Play idag är en av de absolut bästa playtjänsterna i Sverige.

TV4-play

Även TV4 är gratis att titta på och således har även de en gratis playtjänst. Till skillnad från SVT är dock TV4 Play till stor del finansierad av reklam. Därför måste du även titta på flera minuter långa reklamfilmer då och då, precis som när du tittar på TV4 på tv:n.

TV4 Play är en riktigt bra playtjänst med ett brett utbud internationella serier och filmer. Däremot är de strikta med sina tidsbegränsningar och det är sällan en serie ligger kvar mer än ett par månader.

Det är endast TV4s mest grundläggande utbud som är gratis, om man vill ha tillgång till hela TV4s utbud online behöver man en betalprenumeration. 

För att få tillgång till TV4 Play gratis måste man registrera en användare på TV4s hemsida. 

Pluto TV

Pluto TV är en gratis streamingtjänst som man kan få tillgång till via Pluto TV-appen eller via deras hemsida. 

Precis som TV4 är Pluto TV reklamfinansierad och du får reklam både innan och under all underhållning. Pluto TV ger både tillgång till program och serier on demand (alltså när man vill) och strömmade program live. Med Pluto TV kan du titta på flera av dina favoritserier, däribland Lyxfällan, Top Gear, Teen Mom och Paradise Hotel.

Vad har hänt med TV-avgiften/TV-licensen?

Fram till den 1 januari 2019 betalade alla i Sverige som ägde en TV-apparat en så kallad TV-avgift. Avgiften gick till att finansiera SVT:s, UR:s och Sveriges Radios produktioner och var ett sätt att ge hela svenska folket “gratis tv”.

 

I samband med streamingtjänster och playplattformars uppsving blev det allt svårare att driva in en TV-avgift då många sa sig aldrig titta på SVT:s tv-program. Och även de som ägde en TV-apparat var inte alltid uppkopplad till marknätet utan tittade endast på underhållning online.

 

För att motverka detta och säkerställa fortsatt finansiering av den statliga TV:n valde regeringen att byta systemet. Den 1 januari 2019 slopade man därför TV-avgiften till fördel för en individuell public service-avgift.

 

Public service-avgiften ska betalas av alla i Sverige som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst. Avgiften kan inte överstiga 1 300 kronor per år och person.

Vanliga frågor och svar om gratis TV

De fria TV-kanalerna kan man se utan ett TV-abonnemang. För att få tillgång till kanalerna behöver man en digital-TV-box, en antenn och en TV.  Du kan läsa mer om hur det fungerar högre upp i texten under rubriken Digital TV-mottagare för fria kanaler.

Ja, det finns flera streamingtjänster som är gratis att använda. Några. exempel är SVT Play, TV4 Play, Pluto TV och Cineasterna. Du hittar mer information om streamingtjänster, och gratis streamingtjänster, här. 

De fria kanalerna är alla SVTs kanaler, SVT1, SVT2, SVT Barn och Kunskapskanalen. Även SVT Play är gratis. TV4 ingår även bland de fria kanalerna. Lokalt kan  det finnas ytterligare fira kanaler. Läs mer om gratis TV på vår sida. 

Ja, Pluto TV är en streamingplattform som enklast nås via webbläsaren. På plattformen kan man streama program och serier linjärt och on demand. Tjänsten finansieras via reklam – därför är den gratis och kräver ingen registrering eller inlogg.