tvabonnemang.nu

TV online – de bästa lösningarna för online TV

Att titta på TV online kan betyda ett par olika saker - det kan handla om att streama TV via streamingtjänster och playtjänster eller att titta på TV via fibernätet (bredbandsnätet). I grund och botten handlar det om TV man når via internet.

Vi har satt ihop en komplett guide till allt som har att göra med online TV. Givetvis har vi även tips på de bästa tv-abonnemangen för online TV.

Bästa leverantören för TV online

Allente logga

Allente

Allente har paket med 60+ kanaler varav de flesta kommer med playtjänster. Dessutom erbjuder man flera av de mest populära streamingtjänsterna. Därför är det ett perfekt paket för dig som söker en smidig online TV-lösning.

Från: 249 SEK i månaden

ALLENTE STREAM FLEX 4

449 kronor i månaden

Ett utmärkt underhållningspaket med streamad TV med det absolut bästa inom film, serier, sport och nyheter. Få tillgång till 15 kanaler, Viaplay Film & Serier + 4 valbara streamingtjänster. Är du på jakt efter ett TV-paket med bra lösningar för att titta på online TV är detta paket absolut att rekommendera.

TELE2 PREMIUM

799 kronor i månaden (just ni 499 kr de första 12 månaderna)

Tele2 TV Premium är ett maxat tv-paket med över 70 olika tv-kanaler samt streamingtjänsterna Tele2 Play+ och Viaplay Total .  Tele2 har dessutom sin egen playtjänst – Tele2 Play+ – som låter dig streama underhållning i hela EU på upp till 5 enheter i taget, vilket innebär att det passar perfekt för dig som vill titta på TV online.

BOXER TV PREMIUM

799 kronor i månaden (just ni 499 kr de första 12 månaderna)

Tv-paketet TV Premium är ett fullspäckat underhållningspaket med alla kanaler du kan tänkas behöva för serier, filmer och även sport. Dessutom får du streamingtjänsterna Viaplay Total och Tele2 Play+ så att du kan streama obegränsat med underhållning på valfria enheter genom online TV.

Hur tittar man på TV online?

För att svara på den fråga måste vi första reda ut vad begreppet “online tv” egentligen betyder. Även om begreppet kan tyckas vara självförklarande råder det faktiskt en hel del oklarheter kring vad som anses vara tv online, framför allt bland de äldre generationerna.

Kortfattat är online tv helt enkelt tv-tjänster som erbjuds på internet, så enkelt är det i grunden. Problemet är att denna formen av tv erbjuds på flera olika sätt och av ett enormt antal aktörer, därav förvirringen hos vissa.

Konceptet blir kanske ännu tydligare när vi svarar på frågan i underrubriken: hur tittar man på tv-online?

För det första behöver man tillgång till internet; fast det säger kanske sig själv. För det andra behöver man ett tv-abonnemang eller en streamingtjänst med stöd för online tv (mer om det alldeles strax). Viktigast av allt är dock att man har tillgång till rätt sorts utrustning och enheter.

ONLINE TV PÅ TV:N

Dagens tv-apparater skiljer sig oerhört mycket från sina föregångare. Med hjälp av smart-tv, mediaspelare som Apple TV och tjänster som Chromecast är tv:n numera en integrerad del av svenska befolkningens internetvanor.

Det finns ett par olika sätt att titta på online tv på sin riktiga tv. Det vanligaste är att man skaffar ett tv-abonnemang med en digitalbox (exempelvis Tv-hub) som samlar all din underhållning på samma plats; dvs. tv-kanaler och online tv. Funktionerna styr du med fjärrkontrollen.

Vidare kan man “casta” media från en mobil eller dator direkt till sin smart-tv, exempelvis en Apple TV eller en TV med Chromecast. På så sätt styr du underhållningen från valfri enhet men visar den på TV:n.

ONLINE TV I MOBILEN

När man tittar på tv online så gör man alltid det via ett konto som man loggar in på och som ger en tillgång till de funktioner som man betalar för. Dessa konton är kopplade till streamingplattformar och en av de största fördelarna med detta är att plattformarna kan användas på olika enheter.

Har du tillgång till online tv från en av Sveriges ledande aktörer kan du ladda ner aktören i frågas app från antingen the App Store (för iPhone och iPad) eller Google Play (för Android). Därefter får du tillgång till online TV i mobilen via en app.

Du kan med andra ord titta på TV precis när och var du vill.

ONLINE TV PÅ DATORN

Datorn är ett populärt val för de som vill titta på online tv. Det är praktiskt, kräver inte att man laddar ner någon mjukvara och erbjuder friheten att titta på tv var du än vill.

Till skillnad från på mobilen erbjuds online tv på datorer via webbläsaren. Man behöver alltså bara besöka en hemsida och logga in för att få tillgång till tv-tjänsterna. Har du dessutom en Chromecast eller HDMI-sladd kan du koppla datorn direkt in i tv:n för en bättre bildupplevelse.

Playtjänster: TV-kanaler online

När du har ett tv-abonnemang online med playtjänster får du tillgång till ett urval av de tv-kanaler du prenumererar på online. Det innebär att du kan titta på dina favoritprogram när du vill utan att behöva anpassa dig efter sändningstider. Tv online ger dig helt enkelt mer frihet över din tv-underhållning.

Alla tv-kanaler är inte tillgängliga som playtjänster och därför varierar utbudet något beroende på vilket tv-abonnemang man har. Med det sagt är alla de stora svenska tv-kanalerna, inklusive SVT 1 & 2 (SVT-play), TV4 (TV4 Play), etc. tillgängliga som playkanaler helt gratis. Vidare finns det en lång rad med internationella nyhet-, sport- och filmkanaler i playfirmat.

Playtjänster är på många sätt samtidens tv-underhållning. Vi människor har redan vant oss vid att ha tillgång till allt vi behöver med ett par knapptryck, inte minst vår underhållning. Därför har vi allt svårare att begränsa oss till att se specifika tv-program på utsatta tider, varför playtjänster och tv online är en praktisk och uppskattad lösning.

Streaming: titta på serier, film och TV online

Streamingtjänster delar många likheter med playtjänster, den stora skillnaden är att det tillgängliga materialet inte är kopplat till specifika tv-kanaler. Därför är sortimentet i regel mer varierat på dessa tjänster och många gånger erbjuds flera tusen olika filmer och tv-serier via samma plattform.

Netflix är utan tvekan den mest välkända filmstreamingtjänsten i världen just nu, fast det är långt ifrån den enda. Andra stora “renodlade” streamingtjänster är SkyShowtime, Amazon Prime Video, Disney+, Max och Apple TV+.

Under de senaste åren har flera tv-bolag och andra aktörer lanserat sina egna streamingtjänster. Viaplay är ett bra exempel på en sådan tjänst som erbjuds av bland annat  Allente (tidigare Viasat) och som kombinerar en playtjänst med streaming av tusentals serieavsnitt och filmer. Max (före detta HBO Max och Discovery+) är ett annat exempel på en bra plattform med playkanaler, streaming och även exklusivt material.

Jämför online TV-abonnemang

Det finns ett par saker att tänka på och faktorer att granska när man jämför ett abonnemang av online-tv eller en streamingtjänst.

För det första behöver du avgöra om du vill ha playkanaler, streaming eller både och. Vi rekommenderar att komplettera ett tv-abonnemang med någon form av play-/streaming då det ger dig bäst variation och möjlighet att anpassa ditt utbud. Samtidigt kanske du redan har ett Netflixkonto som du vill komplettera med playkanaler, eller vice versa. Oavsett situation kommer ditt behov spela en central roll när du jämför tjänster.

Vidare behöver du granska utbuden som erbjuds så att materialet passar din smak. De allra flesta tv online-abonnemangen tillåter att man tittar närmare på utbudet utan att vara inloggad. Du kan helt enkelt bläddra igenom sortimentet för att se om det passar dig. Glöm heller inte att sortimentet som erbjuds påverkas av var du bor och det abonnemang du har. Till exempel har Netflix inte samma utbud i USA eller England som det har i Sverige, och streamingtjänsten TV4 Play har flera olika kontotyper med varierande sortiment.

Därefter bör du så klart granska aktören i detalj innan du gör ett slutgiltigt val för att försäkra dig om att det är en tjänst du kommer trivas med. Vill du underlätta för dig själv kan du använda våra omfattande recensioner till att jämföra abonnemang för online tv. I recensionerna hittar du all information du kan tänkas behöva om de olika aktörerna, paketen och abonnemangen.

Online TV är ofta ett billigt val

Jämför vi dagens online tv med traditionella tv-kanaler så ser man direkt enorma skillnader i framför allt utbudet. Med exempelvis ett Netfilxkonto får du omedelbar tillgång till mer filmer och underhållning än vad de bästa tv-paketen för 10 år sen någonsin kunde drömma om. Dessutom för en bråkdel av priset.

Även de moderna playtjänsterna som kombinerar playkanaler och streaming erbjuder ofantliga sortiment underhållning för låga priser. Här på sajten har vi jämfört alla de bästa tv-paketen för tv-kanaler och online tv så att du enkelt kan hitta ett paket som passar ditt behov och budget.

Ett enkelt sätt att ytterligare sänka kostnaden för sin online tv är att kombinera en playtjänst från ett företag som också erbjuder telefoni och bredband. Till exempel Telenor TV, ett Telenor mobilabonnemang och ett Telenor bredbandsabonnemang. Om man samlar alla tre tjänster hos Telenor får man totalt 100 kronor i rabatt på månadskostnaden. Om man samlar två tjänster får man istället 50 kronor i rabatt. 

Kombinera TV-abonnemang med online TV

I våra ögon är det en självklarhet att alla vill ha ett tv-abonnemang som kombinerar traditionella tv-kanaler och tv online, och vi vet att de flesta håller med oss. Som tur är inkluderar dagens bästa tv-abonnemang alltid någon form av streaming eller play, även de mindre paketen med 10-15 tv-kanaler stödjer oftast playtjänster.

Vill du skapa det optimala underhållningspaketet för dig själv kan du kombinera olika paket och prenumerationer. I regel har du alltid möjlighet att göra tillval till dina paket för att, exempelvis, inkluderar specifika sportkanaler eller en streamingtjänst du är intresserad av – Viaplay, Max, etc.

FÖR- OCH NACKDELAR MED ONLINE TV

Innan vi rundar av med att svara på de vanligaste frågorna om tv online tänkte vi passa på att lista några av de främsta för- och nackdelarna med online tv.

FÖRDELAR:

  1. Sortimentet – den absolut främsta fördelen med online tv är det stora sortiment som erbjuds jämfört med traditionella tv-sändningar. Med rätt online tv-abonnemang får du full kontroll över din underhållning.
  2. Tillgängligheten – numera kan du titta på filmer, serier, sport, nyheter och tv var du än befinner dig. Även om du kopplar ditt abonnemang till tv:n kan du titta på hela ditt utbud i webbläsaren på datorn eller via en app på din smartphone eller tablet.
  3. Priset – det är idag billigare än någonsin med tv och streaming. För ett par hundralappar i månaden får du 10-tals kanaler, tusentals filmer och serier, sportsändningar, live-sport och mer.

NACKDELAR:

  1. Priset kan skena eftersom man kan göra tillval för att anpassa sitt tv-paket.
  2. Det kan vara svårt att välja mellan de många olika aktörerna och deras erbjudanden.
  3. Många playtjänster har tidsbegränsningar på sina ordinarie tv-program innan de försvinner, ibland så lite som 7 dagar.

Vanliga frågor och svar om TV online

Ja, alla de stora aktörerna på den svenska tv-marknaden erbjuder någon form av tv online. Det innebär att du kan titta på tv så länge du har internet, antingen på din tv eller via din dator eller mobiltelefon/surfplatta. 

Ja, du kan titta på tv i alla de mest populära enheterna, inklusive smartphones och surfplattor med iOS (iPhone & iPad) samt Android. För att titta på tv online i mobilen behöver du ett tv-abonnemang eller en prenumeration på en streamingplattform, exempelvis Netflix. Därefter behöver du även ladda ner företagets app från the App Store eller Google Play.

Ja, för det första kan du samla all din underhållning under samma abonnemang, men du kan även samla all din underhållning på samma digitalbox eller mediaspelare. På så sätt kan du titta på tv-kanaler, playtjänster, streamingplattformar och tredje parters appar på din vanliga tv som du styr med en fjärrkontroll (ibland även med röststyrning).

Vi anser att online tv är bäst eftersom det kombinerar traditionell tv med moderna lösningar som erbjuder tillgänglighet och ett betydligt större utbud. Man kan fråga sig varför inte alla skulle vilja titta på tv online.