tvabonnemang.nu

TV-kanaler

Än idag är tv-kanaler en viktig del av alla tv-paket, trots att streaming och playtjänster har börjat spela en allt mer central roll i hur vi idag konsumerar tv. Under åren har kanalutbudet ändrats och uppdaterats otaliga gånger och på senaste har det faktiskt minskat en del för att göra plats för nya uppdaterade streamingtjänster.

Har du funderingar om tv paket, de olika svenska kanalerna eller vilka tv-kanaler man idag kan få in på sin tv så hittar du de här. Vi har exempelvis samlat information om sportkanaler, filmkanaler, barnkanaler och mycket mer.

TV-paketet med flest TV-kanaler

Tele2 Premium

Med Tele2:s mest maxad paket får du över 80 kanaler, varav många har playfunktioner. Dessutom ingår Tele2 Play+, Viaplay Total och Paramount+ för de stunder då kanalerna inte räcker till.

just nu 599 SEK/mån i 12 mån

As usual, we have not left anything to chance, but our team has spent countless hours gathering all useful information about TV channels in one place.

Olika kanalpaket för olika behov

Canal Digital & Viasat går numera under namnet Allente och de har utan tvekan de största utbudet tv-kanaler på den svenska marknaden.

en av få fristående tv-leverantörer på den svenska marknaden har ett tillfredsställande utbud kanaler som tillhandahålls av de flesta 

Svenska kanaler

Vi har haft svenska kanaler på tv sedan 1956. Till en början sändes tv via Svensk Radio (SR) med efter grundandet av Svensk Television Aktiebolaget (SVT) år 1976 tog SVT över rollen som den huvudsakliga tv-leverantören i landet.

SVT är som bekant ett statligt ägt bolag med 5 olika kanaler som de allra flesta i Sverige får in, både via marknätet och digital-tv. Kanalerna SVT1 och SVT2 är SVT:s flaggskepp men man driver även SVT Barn (Barnkanalen), SVT24 och Kunskapskanalen. Under de senaste åren har man även erbjudit en kostnadsfri playtjänst – SVT Play – som är en av de mest populära i landet. Läs mer om detta i vår guide till fria TV-kanaler.

TV4 är en annan mycket populär svensk kanal som de allra flesta i landet har tillgång till och de facto Sveriges största reklamfinansierade tv-kanal. Även TV4 har en populär playtjänst som är gratis men inte reklamfri.

Som du säkert känner till har även TV3 och Kanal5 haft stor inflytande i den svenska tv-branschen. Vidare finns kanaler numrerade från 6 till 12 samt en rad andra svenska sportkanaler, underhållningskanaler, med mera.

Internationella TV-kanaler

Internationella tv-kanaler är uppenbarligen ett omfattande ämne då alla länder i hela världen har sitt egna kanalutbud. De allra flesta länderna har sina egna lokala tv-kanaler och en blandning av internationella och engelskspråkiga kanaler – med antingen dubbat eller textat material.

De tre vanligaste sorternas internationella kanaler med omfattande, global tillgänglighet är sportkanaler, filmkanaler och nyhetskanaler. Eurosport är ett exempel på en sportkanal som funnits tillgänglig över nästan hela världen i flera årtionden. Amerikanska Showtime är kända för sina varierande filmkanaler och brittiska BBC News ses av miljontals tittar världen över varje dag.

Svenska kanalpaket inkluderar idag nästan alltid flera internationella tv-kanaler. Det finns dock undantag och ett par mindre tv-paket som endast består av svenska kanaler.

Är du på jakt efter ett nytt tv-abonnemang och funderar över vilka tv-kanaler som passar dig bäst föreslår vi att du skaffar ett flex-abonnemang så att du kan skräddarsy ditt utbud. Valen kan du oftast uppdatera en gång i månaden och på så sätt kan du testa så många internationella kanaler som din tv-leverantör erbjuder.

TV-paket: Hitta ett kanalpaket som passar dig

Sedan digital-tv:n lanserades har tv-leverantörer i Sverige och resten av världen erbjudit tv-paket – eller kanalpaket som de också kallas. I de allra flesta fall har du som kund flera kanalpaket att välja mellan och i regel varierar de både i storlek och pris.

I de allra flesta fall kan du välja ett grundpaket med de mest populära svenska tv-kanalerna på tv och i playformat samt möjligen en handfull internationella nyhets- eller sportkanaler. 

Därefter brukar ett mellanpaket erbjudas med grundkanalerna samt möjligheten att själv välja till ett visst antal kanaler så att du kan skräddarsy ditt eget tv-paket.

Sist men inte minst finns det allt som oftast ett stort paket med alla kanaler leverantören har tillgång till samt andra stora kanalpaket, exempelvis från Viaplay (V Sport, V Series, etc.).

I alla tv-paket ingår diverse streamingtjänster och playkanaler. Dessutom har du alltid möjligheten att göra tillval och anpassa ditt tv-paket.

SERIE- OCH FILMKANALER

V Serier och filmer (Viasat Serier och Filmer) är idag de mest populära tv-paketen för filmälskare och många kanalpaket har idag ett par av dessa kanaler. Paketet ägs av Viasat (numera Allente) men kan köpas som tillval via alla de största tv-leverantörerna. Detta tv-paket består av V Film Premiere med de senaste filmtitlarna, V Film Action med action och thrillers, V Film Hits med de största Hollywoodfilmerna, V Film Family för familjer och barn samt V Series om är en renodlad seriekanal.

Även C More (tidigare Canal Digital) har ett antal omåttligt populära tv-kanaler, de anses däremot vara premiumklass och ingår därför sällan i kanalpaket. Istället kan man köpa till dem via sin tv-leverantör.

Det finns också flera svenska filmkanaler såsom TV4 Film och Guld samt ett enormt antal internationella tv-kanaler. Paramount Network inkluderas idag i många svenska tv-paket är och är den perfekta tv-kanalen för dig som gillar Hollywood.

SPORTKANALER

Sportkanaler är idag den sortens kanal som är vanligast att lägga till i sitt tv-paket. De flesta mindre kanalpaketen har idag ett par renodlade sportkanaler såsom Eurosport och Sportkanalen, men för den som älskar sport räcker det inte särskilt långt till.

Då kan du med fördel köpa till fler sportkanaler. Många väljer att lägga till Sportkanalen då den har det bredaste utbudet sport på svenska marknaden, med andra lägger till specifika sportkanaler såsom C More Golf eller Viasat Motor, Viasat Fotboll, etc.

Det är inte heller ovanligt att man kan använda sportkanalerna i sitt tv paket till att beställa pay-per-views of specifika matcher.

NYHETSKANALER

Nyhetskanaler ingår i majoriteten av kanalpaketen på den svenska marknaden. Från den internationella marknaden är BBC News, Sky News och Al Jazeera de tre vanligaste nyhetskanalerna som ofta inkluderas i tv-paketen. Andra välkända internationella nyhetskanaler är CNN, Fox News, etc.

BARNKANALER

Barn är de som generellt sett tittar mest på tv och givetvis finns det ett stort kanalutbud och specifika tv paket för barn. SVT Barn som tidigare hette Barnkanalen är en mycket uppskattat barnkanal med program för barn och ungdomar i de flesta åldrar.

Sedan början på 2000-talet har de flesta tv paket – även de mindre paketen – också internationella barnkanaler. Disney Channel är ett typexempel likväl Cartoon Network.

DOKUMENTÄRKANALER

History Channel, Discovery, Animal Planet, Viasat Nature, TV4 Fakta – listan på riktigt bra dokumentär kanaler i svenska kanalpaket kan göras lång. Med rätt kanalpaket kan du få tillgång till ett nästintill obegränsat utbud dokumentärer dygnet runt.

Playkanaler

Playkanaler är det absolut senaste på kanalmarknaden. Du känner med säkerhet redan till SVTPlay och TV4Play som båda har varit stora i Sverige i många år. Idag finns dock ett stort antal kanaler tillgängliga i playformat, däribland BBC, Disney Channel, TV3, etc.

Fördelen med playkanaler är att de ger dig som konsument kontroll över hur och när du konsumerar tv. Med en playtjänst kan du titta på tv-kanalers programutbud när du vill och du slipper begränsa dig till tv-tablån och ordinarie sändningstider.

Vanliga frågor och svar om TV-kanaler

Kanaler som ingår i det fira marknätet:

  • SVT1
  • SVT2
  • SVT24
  • SVTB
  • Kunskapskanalen
  • TV4

Lokalt kan det finnas ytterligare kanaler som är okodade och kan nås gratis via en TV-antenn och digitalbox. 

Det finns otroligt många TV-kanaler – både svenska och internationella. Besök vår kompletta lista över alla tv-kanaler som ingår i svenska kanalpaket här. Vi listar både vanliga kanaler och kanaler som kan köpas via tillvalspaket. 

Ja, TV4 är en av de fria kanalerna som man kan se utan TV-abonnemang eller prenumeration på en streamingtjänst. TV4 nås via TV-antenn och en digital-TV-box.

Man kan även titta på TV4 via TV4 Play. För att använda TV€ Play behöver man registrera en användarprofil, men tjänsten är gratis att använda.