tvabonnemang.nu

Viaplay och Netflix pausar alla danska produktioner tills vidare

Film och tv-produktioner pausas i Danmark

Viaplay och Netflix har meddelat att man pausar alla produktioner i Danmark. Beslutet tas som följd till en tvist som uppstått i landet på grund av det nya avtal som skrivits mellan filmskapare och producenter.

Vid årsskiftet introducerades ett nytt produktionsavtal mellan Producentföreningen i Danmark och Create Danmark som är en samlingsorganisation för danska fackförbund för manusförfattare, skådespelare, regissörer och annat branschfolk. Avtalet anses ni vara skadande för branschen och därför väljer flera stora aktörer att pausa sina produktioner i landet.

Viaplay pekar på fyra delar i avtalet som särskilt utmanande med stor risk för negativa konsekvenser för alla inblandade, inte minst Viaplay och Netflix själva, men även alla de som arbetar i branschen.

Viaplay och Netflix är dessutom inte ensam då även danska TV2 har valt att pausa sina produktioner i landet. I sin tur innebär det att SVT:s motsvarighet, DR, är den enda som tills vidare fortsätter produktionerna vilket kommer resultera i ett rekordlågt antal produktioner i landet.

”Fram till att vi når ett hållbart avtal ser vi ingen annan utväg än att avvakta med ytterligare utveckling av danska fiktionsprojekt”, skriver danska delen av bolaget Viaplay Group i ett uttalande

Vidare har en majoritet av de danska partierna också enats om en ny avgift för alla de stora streamingbolagen. Avgiften kallar man för “Netflixskatten” och den innebär att sex procent av företagens lokala intäkter ska gå till att finansiera produktion av film och serier i Danmark. Även detta beslut har bidragit till att fler och fler bolag nu pausar alla sina produktioner lokalt.

“Fortsätter det så här är det en väldigt, väldigt allvarlig situation och vi kommer inte ha någon verksamhet alls”, säger Jørgen Ramskov, chef för danska Producentföreningen, till SVT.